13 Mayıs 2015 Çarşamba

Atatürkçü Düşünce Derneği ile Toplumsal Düşünce Derneği öncülüğünde; 40 STK'nın katılımıyla Ulusal Birlik Hareketi Platformu buluşması

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Ulusal Birlik Hareketi Platformu 
40 örgütün 'Ulusal Birlik' buluşması 
RADİKAL - ANKARA - Aralarında Türkiye Kamu-Sen, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Toplumsal Düşünce Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği'nin de bulunduğu 40 örgüt, emekli orgeneral Şener Eruygur başkanlığında platform oluşturdu.
'En bunalımlı dönemlerden biri' 
İlkesi, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi çerçevesinde, Atatürk devrimleri doğrultusunda, ulus, dil, devlet, vatan ve bayrak birliği" olan platform, dün kamuoyuna tanıtıldı. Amaçlarının 'Cumhuriyet'in temel niteliklerini korumak' olduğunu belirten ADD Başkanı Eruygur, "Devlet, Cumhuriyet tarihinin en bunalımlı dönemlerinden birini yaşıyor. Gün Cumhuriyet değerlerine sahip çıkma, birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içinde birleşme günüdür. Cumhuriyet'in temel değerlerinin korunması açısından Cumhurbaşkanlığı yüce makamının yaşamsal bir önemi vardır. Cumhurbaşkanlığı makamının, Cumhuriyet'in değerlerini içine sindirememiş bir kişi ya da kişilerce işgali, kabul edilemez" diye konuştu. Eruygur, Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının TBMM'nin ulusal iradeyi temsil gücünün zayıflamasından kaynaklandığını savundu.
'Hiç bir partiye yakın değiliz' 
Eruygur bir soru üzerine, 'şu an için' bir Cumhurbaşkanı adaylarının olmadığını söyledi. 28 Şubat sürecinde, sivil toplum kuruluşlarının dönemin iktidarına karşı bir araya geldiğinin anımsatılarak, kurulan platformun buna benzeyip benzemediğinin sorulması üzerine de Eruygur, "Burası, 28 Şubat olayına benzer bir hareketi başlatma yeri değil. Hiçbir partiye yakın olmadığımız gibi, partileşmeyi de düşünmüyoruz. Miting ve toplantı gibi eylemlerle demokratik hakkımızı kullanarak Cumhuriyet muhalefetçilerine karşı duracağız" dedi.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=207129 12/12/2006
41 sivil toplum kurulu Ulusal Birlik oluşturdu
Ulusal Birlik Hareketi Platformu'nun amacı, 'Atatürk devrimleri doğrultusunda, ulus, dil, devlet, vatan ve bayrak birliğini ilke edinmek' olarak açıklandı. TÜRKİYE'de faaliyet gösteren 41 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Ulusal Birlik Hareketi Platformu kamuoyuna tanıtıldı.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Ulusal Birlik Hareketi Platformu Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, platformun amacını, 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi çerçevesinde, Atatürk devrimleri doğrultusunda, ulus, dil, devlet, vatan ve bayrak birliğini ilke edinme' olarak açıkladı.
Kamuoyuna çağrı
Eruygur, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 'devletin, Cumhuriyet tarihinin en bunalımlı dönemlerinden birini yaşadığını, bu bilinç içerisinde 41 demokratik kitle örgütünün bir araya gelerek ADD öncülüğünde ve kendi genel başkanlığında bir platform oluşturduğunu' bildirdi. Birlikteliğin genişleyerek 'Cumhuriyet'in, Atatürk devrim ve ilkeleri doğrultusunda ve demokratik yöntemlerle tekrar rayına oturtulmasına büyük katkı sağlayacağını' ifade eden Eruygur, Cumhuriyet'in temel değerlerinin korunması konusunda fikir birlikteliği yapıldığını belirterek şöyle dedi: 'Türk Ulusu'nu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bütünlük içerisinde, laik ve sosyal hukuk devleti olarak sonsuza dek yaşatmak heyecanını duyan, bu görevi sorumluluk duygusu içerisinde üstlenen diğer tüm demokratik kitle örgütlerini de bizimle birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.'
Partileşme yok
Eruygur, bir gazetecinin, '28 Şubat sürecinde, sivil toplum kuruluşları iktidara karşı bir araya gelmişti, sizin oluşumunuz da buna benziyor mu?' şeklindeki sorusunu yanıtlarken, 'Bu platformu herhangi bir hareketle eşitlememek lazım' dedi. Eruygur, bir başka soru üzerine de platformun hiç bir partiye yakın olmadığını, partileşmeyeceğini ve şu an için bir Cumhurbaşkanı adayının bulunmadığını sözlerine ekledi. www.tercuman.com.tr, 12.12.2006
Meclis'e baskı için ulusalcı platformda buluştular 
Çoğunu ulusalcı derneklerin oluşturduğu 40'a yakın sivil örgüt, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Meclis'i baskı altında tutmak için güçbirliğine gidiyor.
Ulusal Birlik Hareketi, dün ADD Başkanı Eruygur tarafından Kamu-Sen Genel Merkezi'nde duyuruldu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk Kamu-Sen) liderliğinde oluşturulan platform, Ulusal Birlik Hareketi (UBH) adını taşıyor. Hareketin genel başkanlığını Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur üstlendi. Hedef ise "Cumhurbaşkanlığı makamının Cumhuriyet'in değerlerini içine sindirememiş bir kişi tarafından işgal edilmesini önlemek". 
Bu amaca ulaşmak için seçimlerin yapılacağı nisan ayına kadar miting ve gösteriler başta olmak üzere bir dizi eylem gerçekleştirilecek. Ulusal Birlik Hareketi, dün sağın değişik renklerini içinde barındıran Kamu-Sen'in genel merkezinde kamuoyuna duyuruldu. Platform hakkında bilgi veren Şener Eruygur, amaçlarını şöyle izah etti: "Cumhuriyet'in temel değerlerinin korunması açısından cumhurbaşkanlığı makamının yaşamsal bir önemi vardır. Bu yüce makamın, Cumhuriyet'in değerlerini içine sindirememiş bir kişi tarafından işgali kabul edilemez. Bunu önlemek için platform olarak gösteriler, mitingler düzenleyeceğiz, başka demokratik yolları deneyeceğiz. Biz 4 ve 11 Kasım'da olduğu gibi laiklik gösterileri ve mitingler yaparak, cumhurbaşkanlığı konusunda yanlış adımlar atmak isteyenler olursa onları bu yanlış yollarından çevirmek üzere hareketler içinde bulunacağız." Eruygur, yeni cumhurbaşkanının ulusal mutabakatla belirlenmesi gerektiğini ifade ederken, bu önemli makamın "laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti kurallarına saygılı, Anayasanın değiştirilemez maddelerine ve devrim yasalarına yürekten inanmış bir kişilik yapısı ile doldurulması" gerektiğini söyledi.
Şener Eruygur, Ulusal Birlik Hareketi'nin, "28 Şubat döneminde Refahyol hükümetine karşı güçbirliği yapan Türk-İş, DİSK, TOBB, TİSK ve TESK'in oluşturduğu "5'li sivil inisiyatifi andırdığı" hatırlatmasına şu karşılığı verdi: "Bu hareket herhangi bir hareketle kıyaslanmamalı. Bugün Türkiye'nin kendine özgü koşulları var. O zaman başka koşullar vardı. Bir hareketin benzeri veya devamı değiliz. Böyle bir benzetmeyi biz aklımızdan geçirmedik, sizin de geçirmemenizi dilerim."
Ulusal Birlik Hareketi Yürütme Kurulu üyeleri arasında şu isimler dikkat çekti: Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, TESK Genel Başkanı Derviş Günday, Toplumsal Düşünce Derneği Başkanı Fethi Bolayır, Hacıbektaş Yüksek Öğretim Derneği Başkanı Naki Salmanpakoğlu, Diyalog Grubu'nu temsilen eski Kültür Bakanı İstemihan Talay, Bulgaristan Türkleri Derneği Başkanı İbrahim Efendioğlu, Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı Rıza Küçükoğlu, 27 Mayıs Milli Devrim Derneği Başkanı Hüseyin Avni Güler. Ahmet Dinç
12/12/2006, http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=470191
Eruygur ve Günday, Ulusal Platform'da yalnız kaldı 
'Çankaya Köşkü'nün Cumhuriyet'in değerlerini içine sindirememiş bir kişi tarafından işgalini önlemek' temel hedefiyle yola çıkan Ulusal Birlik Hareketi'ndeki (UBH) çözülme sürüyor.
Kamu-Sen, Türkiye Ziraatçiler Derneği ve Demokrat Girişimci Kadınlar Derneği'nden sonra Toplumsal Düşünce Derneği de Platform'dan çekildi. Kıbrıs Türk Derneği ile Ankara Kulübü listeye habersiz alındıklarını açıkladı. Sayıları 40 olduğu belirtilen derneklerin bir kısmına ise ulaşılamıyor. Bu gelişmelerin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile Türkiye Esnaf ve Sanayicileri (TESK) Başkanı Derviş Günday platformda yanlız kaldı.
Hafta başında ilan edilen platformdan ayrıldıklarını ilk kez Zaman'a açıklayan Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız dün bu kararını basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. ADD Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un tanıtım toplantısında okuduğu metne dikkat çeken Akyıldız, "Toplantı sonrasında yapılan açıklama, hareketin daha o gün bittiğini göstermektedir. Çünkü bizim kabul edebileceğimiz açıklama değildir. Ulusal Birlik Hareketi ölü doğmuştur. Türkiye Kamu-Sen açısından böyle bir platform yoktur." dedi.
Toplumsal Düşünce Derneği Başkanı Av. Fethi Bolayır, platformun kuruluşu sırasında herkesin kabul ettiği ortak bir metnin hazırlandığını; ancak basın toplantısı yapıldığı gün başka bir metin okunduğunu kaydetti. Metindeki cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili ifadelerin 'kabul edilemez' olduğunu söyleyen Bolayır, demokrasi dışında hiçbir yöntemi kabul etmediklerini vurguladı. Kimsenin güdümünde hareket etmediklerini belirten Bolayır, "Cumhurbaşkanlığı makamına 'işgal' diyen bir platformda olmayız. Neyin işgali bu? Bunu kabul etmiyoruz. Oluşumun 28 Şubat ile ilişkilendirilmesine de çok üzüldük." diye konuştu. Platformun doğruları ortaya koymak için kurulduğuna işaret eden Bolayır, şöyle devam etti: "Ülkedeki doğruları ve yanlışları ortaya koymak için bir araya geldik. Zaten herkesin kabul edeceği ortak bir metin oluşturduk. Ancak platformun ilan edildiği gün okunan metni kabul etmiyoruz. Biz 1980 öncesine dönmek istemiyoruz. Fikir özgürlüğü konusunda herkes birbirini eleştirebilir."
'İsmim nasıl girmiş bilmiyorum' 
UBH'nin listesinde ismi bulunan Ankara Kulübü Başkanı Bülent Kalıpçı ise listeye nasıl girdiğini bilmediğini aktardı. Toplantıya katılmadığını ve okunan metinden habersiz olduğunu ifade eden Kalıpçı, "28 Şubat'ı andıran antidemokratik hiçbir oluşum içinde asla olmayız. Her şeyin demokrasi içinde gerçekleşmesi gerekir. Bizim adımızın o listeye, o harekete nasıl karıştırıldığını da bilmiyorum." ifadelerini kullandı. "Cumhurbaşkanlığı makamının işgali" nitelendirmesine sert tepki gösteren Bülent Kalıpçı, seçimin demokratik şekilde yapılacağını belirterek Meclis'in kararına herkesin saygı duymasını istedi. Yönetimi toplayarak durum değerlendirmesi yapacaklarını söyleyen Kalıpçı, bir açıklama ile oluşum içinde yer almadıklarını deklare edeceklerini anlattı.
Kıbrıs Türk Derneği Başkanı Ahmet Göksel, platformun cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Meclis'e baskı yapma kararına tepki gösterdi. Göksel, şunları kaydetti: "Bizim yasadışı hiçbir hareketle işimiz yok. Cumhurbaşkanlığı için eylem yapmak gibi bir düşüncemiz olamaz. Türkiye'yi zora sokacak hiçbir hareket içinde olamayız. Cumhurbaşkanının kim olduğu benim için hiç önemli değil. Tayyip Bey de olabilir, başka biri de. Daha önce bir toplantı yapıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili karar alındı. Ben itiraz ettim ve toplantıyı terk ettim. Ondan sonra neden ismimi koydular? İsimlerimizin kullanılması hoş bir şey değil."
Bazı derneklerin kaydı bile yok 
Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde kurulduğu iddia edilen Ulusal Birlik Hareketi ile ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor. Listede adı geçen sivil örgütlerin bir kısmının 'tabela dernek' olduğu ortaya çıktı. UBH'nin açıkladığı bazı derneklerin telefon kayıtları bulunmazken, bazılarına kayıtlı numaraların da ev ve işyerine ait olduğu belirlendi. Platformda yer alan AKKAV Vakfı Başkanı İsmet Erdoğan'ın ise Türk ordusuna hakaretten yargılandığı iddia ediliyor. UBH bünyesinde yer aldığı belirtilen derneklerin komşu ülkelerde yaşayan soydaşlarla ilgili olması da dikkat çekiyor. Söz konusu dernekler şunlar: "Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Batı Trakya Türk Birliği Derneği, Kırım Geliştirme Vakfı, Bulgaristan Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Almanya Lübeck 19 Mayıs Gençlik ve Kültür Merkezi, Özdemir Spor Derneği, Yüksek İdeal Yolcuları Platformu, Tekniker Eğitim Kültür Sağlık Vakfı."
'Dağılmamız basının başarısı' 
Ulusal Birlik Hareketi (UBH), kurulmadan dağılmasının sorumluluğunu basın ve birlikten ayrılan sivil toplum örgütlerine yükledi. Hareketin içinde yer alan AKVİL Vakfı ve Atatürk Çizgisi Platformu Başkanı Mehmet Genç dün bir açıklama yaparak, "Ayrılma kararlarını, Zaman, Yeni Şafak ve Vakit gazetelerinin başarısı olarak kabul ediyoruz." ifadelerini kullandı. Platformun çökmediğini savunan Genç, Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız'a, "Basın açıklamalarını anlayamadık." diye tepki gösterdi. 15/12/2006
http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=472018
Ankara: Demirel'den 'Ulusal Birlik Hareketi'ne Destek 
Resmi büyütmek için tıklayın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Atatürkçü Düşünce Derneği (Add) Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un Liderliğinde 40 Sivil Toplum Kuruluşunun Yer Aldığı Ulusal Birlik Hareketi Platformuna Destek Verdi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un liderliğinde 40 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı Ulusal Birlik Hareketi Platformuna destek verdi.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Dedeman Oteli'nde Yoksullara Dayanışma Haftası için geldiği program öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Demirel, Cumhurbaşkanlığının anayasanın değiştirilemez maddelerine inanmış bir kişilik yapısı ile doldurulması gerektiğini savunan Ulusal Birlik Platformu'nun görüşlerini desteklediğini söyledi. Platformun 28 Şubat öncesinde de benzer bir uygulamanın yapıldığının hatırlatılması üzerine Demirel, "Siyasi hadiseler birbirine çok az benzer" cevabını verdi. Türkiye'nin AB'ye limanlarını açması önerisi yönündeki bir soru üzerine de Demirel, "Müzakereler devam ediyor. 10 senemiz var. Daha çok iyi çıkış olacak" dedi.
Demirel, bir gazetecinin 'hükümetin erken seçime gitmesi için geç mi?' şeklindeki sorusuna da 'Hiçbir zaman geç olmaz' cevabını verdi. Demirel, konuşmaların ardından programa katılan TBMM Başkanı Bülent Arınç'a YOYAV'a olan katkılarından dolayı bir hediye takdim etti. (İhlas Haber Ajansı) 12.12.2006 18:42
http://www.haberler.com/haber_600448.asp
Ulusal Birlik Platformuna Eleştiri: "Yeni 28 Şubat Gayreti" 
Add Genel Başkanı Şener Eruygur'un Öncülüğünde Sivil Toplum Örgütlerince Oluşturulan "Ulusal Birlik Hareketi Platformu", Memur-sen Tarafından, "Stk'ların Halkın Meşru Oylarıyla Gelen Siyasi Partileri Parlamentodan Atmak ve Meşru Hükümetleri Devirmek Görevi Yoktur" Tepkisiyle Karşılaştı.
Memur-Sen, Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Genel Başkanı Şener Eruygur öncülüğünde sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan "Ulusal Birlik Hareketi Platformu'nu, "Yeni bir 28 Şubat gayreti" diye eleştirdi.
Memur-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Türkiye Kamu-Sen genel merkezinde 41 sendika, dernek ve vakıf tarafından "Ulusal Birlik Hareketi Platformu"nun oluşturulduğu ve başına da emekli orgeneral Şener Eruygur'un getirildiği belirtildi. Açıklamada, platform oluşumuna tepki gösterilirken, "STK'ların halkın meşru oylarıyla gelen siyasi partileri parlamentodan atmak ve meşru hükümetleri devirmek görevi yoktur" denildi.
Açıklamada, son aylarda Türkiye üzerine oyunlar oynanmaya çalışıldığı, Türkiye'nin bu oyunları 10 yıl önce de gördüğü ifade edildi. Memur-Sen'e bağlı Sağlık Sen Genel Sekreteri Hüsnü Kaymaz da yaptığı açıklamada, "Ulusal Birlik Hareketi Platformu, istikrardan rahatsızlık duyanların ve kanla beslenenlerin yeni bir 28 Şubat süreci başlatma gayretinden başka bir şey değildir" dedi.(ANKA) (Ankara Haber Ajansı)
12.12.2006 17:19  http://www.haberler.com/haber_600320.asp
Şener Eruygur: Meclis'e baskı yapılamaz 
ULUSAL Birlik Hareketi adına önceki gün yaptığı açıklama ile 'Meclis'e baskı için ulusalcı platform kuruldu' yorumlarının yapılmasına neden olan Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur 'Meclis'e baskı diye birşey olamaz. Abartılı yorum yapılmış. Demokratik tepkimizi sunmak için yanyana geldik. Meclis'e baskı kurduğumuz yorumları olayı saptırma girişiminin ürünü' dedi. Demirel'in hareketlerine destek vermesini de değerlendiren Eruygur 'Şükranlarımı sunuyorum. Bizi cesaretlendirdi. yaptığı açıklamayı okuyup kendisini arayıp teşekkür edeceğim. Gerekirse de kendisiyle görüşeceğim' diye konuştu. YASEMİN GÜNERİ, http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=106782 13 Aralık 2006
Ulusal birlik için platform 
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Ulusal Birlik Hareketi Platformu Genel Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur , Cumhuriyetin temel değerlerinin korunması açısından Cumhurbaşkanlığı makamının yaşamsal bir önemi olduğunu belirterek "Cumhurbaşkanlığı makamının, Cumhuriyetin değerlerini içine sindirememiş bir kişi tarafından işgali, kabul edilemez" dedi.
Ulusal Birlik Hareketi Platformu, Kamu-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. 41 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu platform, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi çerçevesinde, Atatürk devrimleri doğrultusunda, ulus, dil, devlet, vatan ve bayrak birliğini ilke edinmeyi" amaçlıyor. Platform Başkanı Eruygur, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, "devletin, Cumhuriyet tarihinin en bunalımlı dönemlerinden birini yaşadığını" bildirdi.
Eruygur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk ulusunu, Türkiye Cumhuriyeti'ni ulusal bütünlük içerisinde, laik ve sosyal hukuk devleti olarak sonsuza dek yaşatmak heyecanını duyan, bu görevi sorumluluk duygusu içerisinde üstlenen diğer tüm demokratik kitle örgütlerini de bizimle birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. Cumhuriyetimiz, yüzyıllar süren ihmal ve yıkımlardan sonra Türk ulusunun Kurtuluş Savaşı ile elde ettiği en değerli kazanımdır. Bu kazanımı gizli özlemleri için yok etmek isteyenlere geçit vermemek, her Türk vatandaşının görevidir. Cumhurbaşkanlığı makamının, Cumhuriyetin değerlerini içine sindirememiş bir kişi tarafından işgali kabul edilemez. Devletin başı ve bu sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanlığı yüce katının, katılımcı demokrasi kurallarına bağlı olarak, ulusal mutabakatla belirlenmiş, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti kurallarına saygılı, devrim yasalarına yürekten inanmış bir kişilik yapısı ile doldurulması gereklidir." Ulusal Birlik Hareketi Platformu, Kamu-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. (AA) Cumhuriyet 12.12.2006 ve diğer medya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder